Skip links

Efekat fuge

Odredite dužinu i visinu svake vrste opeke. Uzmite nasumično 10 cigli iz barem 4 različita pakovanja. Kako biste izračunali srednju visinu (course dimenziju), postavite 10 cigli jednu preko druge. Izmerite visinu i podelite sa 10. Kako biste izračunali srednju dužinu (wythe opeke), postavite 10 cigli u kontinuiranom redu. Izmerite dužinu i podelite sa 10. Napravite metar/traku od izmerenih dimenzija, kako bi vaše nosilo veze vodilo u pravom smeru i kako biste izbegli potrebu za brušenjem cigle kada završite.

Pri gore navedenom proračunu morate uzeti u obzir da proizvođač i standard preporučuju da horizontalna fuga bude 12 mm, a vertikalna 10 mm.

Uvek se potrudite da ukupnu količinu cigli uzmete u jednoj isporuci. Veličine cigli se mogu neznatno razlikovati između proizvodnih pogona i proizvodnih serija. Ukoliko vam je potrebno više isporuka, zadržite dovoljan broj cigli iz prve isporuke kako bih ih kombinovali sa ciglama iz nove isporuke.

Ako nemate dovoljno prostora na vašem gradilištu, napravite dogovor sa dobavljačima da sve cigle budu isporučene iz jedne specifične serije. To je jedini način da budete ubeđeni da su cigle pravilno kombinovane.